Een Quickscan voor begrijpend lezen

Samen met 5 taalcoördinatoren en een medewerker Onderwijs en Kwaliteit van Scholenstichting Trinamiek brachten wij in kaart hoe een totaalaanbod voor begrijpend lezen eruit zou moeten zien. We gebruikten daarvoor verschillende onderzoeksliteratuur waarbij ‘De vele kanten van leesbegrip’ en ‘Sleutels voor effectief begrijpend lezen’ de belangrijkste waren (Houtveen, van Steensel en de La Rie, 2020; Vlaamse Onderwijs Raad, 2019).  Daaruit voegden we de belangrijkste elementen voor effectief begrijpend lezen gestructureerd samen tot een Quickscan begrijpend lezen.

De Quickscan kent 2 delen (wat zie je in de klas en wat zie je in de schoolomgeving) die ieder benadert worden vanuit 5 sleutels voor effectief begrijpend leesonderwijs. De quickscan is gemaakt en geformuleerd om te gebruiken op schoolniveau maar ook prima in te zetten als zelfscan in je eigen klas.

Aan de hand van de Quickscan kun je nagaan of jouw onderwijs aansluit bij alle belangrijke elementen voor effectief begrijpend leesonderwijs. Het legt de eerste aandachtspunten voor het begrijpend leesonderwijs bloot en brengt focus aan in waar je de verbetering kunt starten.

Hieronder zie je een klein stukje uit de Quickscan ter illustratie. Je kunt het document downloaden via het aanvraagformulier hieronder. 


Heb je vragen over het gebruik van de Quickscan of over het leesonderwijs in het algemeen dan mag je uiteraard altijd contact met me opnemen.

Veel succes met het gebruiken van de Quickscan.Quickscan begrijpend lezen voorbeeld

Aanvraagformulier voor de Quickscan begrijpend lezen

Vul hier je gegevens in